Henri et les îles
rating

Duur: 24 min. | Land: België | Regie: Bram Conjaerts | Productiehuis: RITCS

De kleinste gemeente van ons kleine land heet Herstappe. "In Herstappe wonen 82 mensen", vertelt ons de gelegenheidsgids van het dorp, een dikkertje met een licht mentale handicap. "En iedereen heeft een hond." De jongen begeleidt de kijker van huis tot huis en van inwoner tot inwoner. "Hier wonen vooral oude mensen", en in de lege straten zegt hij, zonder het te weten, iets over eenzaamheid.

Niet enkel het leven van de jongen, maar dat van het hele dorp is gedrenkt in isolatie. "Zie jij hier iemand op straat lopen?", vraagt een oude vrouw aan de regisseur. "Ja, soms eens een hond", antwoordt ze zelf, ergens tussen troost en bitterheid. "Er is hier geen bakker, er is hier geen slager, er is hier geen theater, geen cinema. Er is hier eigenlijk niks", klaagt de schepen van Herstappe.

Want hoe klein de gemeente ook is, er is ook een politieke structuur. In de meest hallucinante scène van de kortfilm volgen we een vergadering van het gemeentebestuur en zijn we getuige van een absurd grote bureaucratie op een onmogelijk kleine schaal.

En de onaardsheid van Herstappe zal vermoedelijk nog even doorgaan. "Ja misschien wil ik later wel burgemeester worden", bekent onze jonge gids op het einde. Het zou niet minder dan een eerbetoon zijn aan de kleinste gemeente van het land.

Simon Smessaert