Helden van de Harmonie
rating

Duur: 26 min. | Land: België | Regie: Nele De Cat | Scenarist: Nele De Cat | Producent: RITCS

“We hebben wel instrumenten, maar we hebben geen volk”, verzucht Henri Vincke, medestichter en oudste originele lid van Harmonie Vrij en Blij. Enthousiaste muzikanten vinden is geen sinecure in het West-Vlaamse Oostkamp. Op de repetities wandelen mensen druppelsgewijs binnen, maar de meeste stoelen blijven leeg.

Gelukkig zijn de blazers en trommelaars die wel elke week op post zijn, echte die hards. Zo houdt Henri fiches bij over elk lid en elk optreden van de harmonie. En dan is er Mario, naar eigen zeggen verslaafd aan muziek. Hij geeft zoveel tijd aan de harmonie dat het hem zijn eerste huwelijk kostte. Als de harmonie in een school mag optreden, lijkt dat een uitgelezen kans om nieuwe zieltjes te werven, maar helaas loopt de dag niet helemaal gesmeerd. De knappe camerastandpunten even buiten beschouwing latend, heeft “Helden van de Harmonie” een moeilijk af te schudden 'Man Bijt Hond'-kwaliteit. Oer-Vlaamse huiskamers. Mensen die een tikje nerveus, maar toch met een aandoenlijk sérieux praten over hun grote passie. Doodbrave echtgenotes –mét schort - die op de achtergrond staan te knikken terwijl hun man vertelt. Authentieke 'personages' met kleine kantjes.

Mensen die een tikje nerveus, maar toch met een aandoenlijk sérieux praten over hun grote passie.

Dat soort verhalen in beeld brengen is een kunst op zich, maar op tv duurt zo’n tranche de vie gemiddeld vijf minuten. Om er 26 minuten mee te vullen ontbreekt het De Cat aan een boeiend verhaal, een frisse invalshoek en pittige uitspraken. En dan wordt de film even dreunend als de trom van de fanfare.

Sofie Rycken