Een Kleine Duw
rating

Duur: 14 min. | Land: België | Regie: Philippe Verkinderen | Cast: Victor Opbrouck, Frans Van Der Aa, Elise Bundervoet, Gunther Lesage, Liesa Naert, Kobe Vandamme, Stijn Van Opstal

Oostendenaar Robbie is negen jaar oud. Vlakbij het kleine hotel waar hij met zijn ouders woont, is net een potvis aangespoeld op het strand. Even apathisch als dat beest -uiterlijk toch- is Robbie zelf, als hij op school wordt gepest. Gelukkig is de grote vakantie dichtbij. Maar wat moet er dan het volgende jaar gebeuren, als zijn oudere broer Maarten naar een andere school mag overgaan? Hoe zal Robbie zijn beklemmende omgeving overleven? En slagen de volwassenen die hem omringen, er dan wel in verder te kijken dan hun neus lang is?

Op nauwelijks een kwartiertje weet regisseur Verkinderen een droogkomsiche old school klas- en kerkomgeving neer te zetten. Geen wonder dat de kinderen in de hoofdrollen er vaak zo bedremmeld uitzien -een hele prestatie van de piepjonge acteurs! Maar ook de volwassenen lopen perfect op de lijn tussen humor en tragiek, als speelden ze in een prent van grootmeester Kaurismäki. Zo doen ze het uitgebalanceerd gecomponeerde scenario alle eer aan. Met ook studentenwerk Ijsland in het achterhoofd, blijkt zeelucht niet alleen goed voor de longen, maar ook voor maken van mooie films met waarachtige personages. Volgend jaar een sectie 'Oostendse kortfilms' op het lokale filmfestival!?

Jan Sulmont