Dissonance
rating

Duur: 15 min. | 2015 | Land: Duitsland | Regie: Till Nowak | Producent: Till Nowak | Productiehuis: Framebox

Sinds zijn première op het festival van Berlijn in februari 2015 won Dissonance al een waslijst aan prijzen, zoals de Grand Prix op Anima Mundi in Brazilië of beste visuele effecten (VFX) op HollyShorts in Hollywood. Bovendien gaan ook opvallend veel bekroningen naar de betoverende soundtrack.

Dit is dan ook het verhaal van een magistraal pianist op leeftijd, die op straat is beland. Dit filmpje geeft een leuke blik achter de schermen bij het team van top pianisten en bruitage artiesten die de sound van Dissonance creërden. 

 

Maar interessanter nog dan de mooie pianoriedels is de flow waarin regisseur Nowak, Duits van origine maar ondertussen tewerk bij Marvel in Los Angeles, naadloos animatie en live action weet te mengen.  Fantastisch hoe dit vormelijke experiment de kijkervaring niet frustreert, maar door een magistrale blend blijft fascineren en ontroeren.  Wat een fantastische antiheld is de straatmuzikant, die we zowel in prachtige poppen- als geloofwaardige acteursversie te zien krijgen zonder onze kijkervaring te frustreren. Des te opmerkelijker: bij de poppenversie is geen motion capture gebruikt, alle animatie is handmatig.

Leeft de oude man in zijn fantasie of in de realiteit? Hoe merk je überhaupt het verschil tussen die twee? Hoe vindt hij met zijn troebele geest, toch de dochter terug voor wie hij zijn muziek wil spelen? Net als in Anouk Fortuniers Drôle d’oiseau gaat vooral het vrijdenkende kind mee met de patronen van haar vaders wilde gedachten.

Fascinerend en ontroerend - met prijzen overladen - vormelijk experiment.

Perspectieven switchen en duizelingwekkende decors ontvouwen zichzelf; in een droomwereld als die van Inception. Live action beelden met Dobby-achtige fantasiewezens: ze mengen zich als vanzelf in een beklijvend geheel.

Door de vele prijzen op Oscar Qualifying festivals, zoals ook het Internationaal Kortfilmfestival Leuven er één is, maakt Dissonance kans op een Academy Award. Zo’n ultieme bekroning zou geen verrassing zijn, een prijs op het grootste Belgische kortfilmfest evenmin. 

Jan Sulmont