De Honger
rating

Duur: 16 min. | 2013 | Land: België | Regie: Benoit De Clerck | Cast: Daan Roofthooft, Jullian-Benjamin Lens, Vincent Collin | Scenarist: Benoit De Clerck

Drie bijna-tieners spelen in de duinen. De jonge helden rennen zo snel door het helmgras dat Karel zijn twee vrienden kwijtraakt. Onder dreigende wolkenpartijen krijgt hij iets voor ogen wat zijn wereldbeeld voorgoed zal veranderen. Zelf hanteert hij een tak als wapenstok, maar anderen blijken alternatieve tools in te zetten.

Zat Benoit De Clercks droogkomische The Importance of Sweet and Salt (prijs van de jury voor beste Vlaamse fictiefilm op het Kortfilmfestival Leuven 2012) nog vol sprekende vissen, dan ruimen die hier baan voor rottende konijnen. Behalve die beesten verraden nog wel meer kenmerken het oog van de regisseur, zoals het casten van onbekende acteurs of het dreigend bleke kleurenpalet waarin hij die laat rondstruinen. De Clerck benutte in zijn surrealistische parel (lang voor het succes van Eén-reeks Eigen Kweek) optimaal de sappigheid van het West-Vlaams met een vervreemdend effect. In De Honger bereikt hij dat effect vooral door lichamelijkheid te combineren met stilte. 

De plotse ommekeer én schitterend getimede grap die De Honger afsluiten maken dit een perfect afgeronde korte film.

Al wordt het absurde tot een minimum beperkt (het konijn verdwijnt sous le sable als bij Ozon), de uitwerking fascineert: je kan De Honger bijna bekijken als een minder gore, meer rechtlijnige, verhalende, minimalistische versie van het meesterwerkje Mompelaar. Eén verschil echter: de plotse ommekeer én schitterend getimede grap die De Honger afsluiten maken dit een perfect afgeronde korte film.

Jan Sulmont