Balkan Erotic Epic
rating

Duur: 13 min. | Land: | Regie: Marina Abramovic

Deze film is een re-edit van wat oorspronkelijk een multi-channel video-installatie was. De controversiële performancekunstenares Marina Abramovic vertelt en reconstrueert oude vruchtbaarheidsrites en legendes rond seksualiteit uit de Balkanregio. De legendes worden geïllustreerd door tekeningen en afgewisseld met beelden waarin de mythes uitgebeeld worden. Abramovic toont ons dus een kant van seksualiteit die niet zo vaak aan bod komt, vanuit de heidense connectie tussen seks en de vruchtbaarheid van de aarde en de natuur. Op zich best een interessante confrontatie met onze hedendaagse opvattingen. Maar de zinnelijke band tussen mens, aarde en dier komt niet echt tot zijn recht in de barokke maar erg formele beeldtaal die Abramovic hanteert, met als gevolg dat de erotiek maar ver te zoeken is en het geheel eerder klinisch en conceptueel aanvoelt.

Los daarvan pikten we wel enkele leuke weetjes op.

Wist je bijvoorbeeld dat:

- je eeuwige trouw kan afzweren van je man door een vis te laten doodgaan in je vagina er vervolgens poeder van te maken en dat door de nietsvermoedende stumper zijn koffie te draaien?

- dat het zaad van een masturberende man de grond vruchtbaarder maakt en de gewassen laat groeien

-dat je met datzelfde zaad een slabakkend trekdier nieuwe kracht kan schenken

-en dat je impotentie kan verhelpen door je mannelijke roede in een gat te stoppen dat je maakt in een brug boven een stromende rivier

Ils Huygens