Ascona
rating

Duur: 08 min. | Land: België | Regie: Bram Algoed | Cast: Seppe Cosyns, Katrien Valckenaers, Rohnan Maquet | Scenarist: Bram Algoed | Productiehuis: KASK school of arts

Aan de hand van ingesproken dialogen, die fragmenten uit vakantiefilmpjes en foto’s ondersteunen, schetst Bram Algoed het verhaal van Daan die met zijn ouders op reis gaat naar Ascona. Daan’s droomvakantie valt echter niet uit zoals verwacht wanneer er onderhuidse spanningen tussen de ouders naar boven komen en een geschil ontaardt in een ruzie.

Algoed beperkt zich echter niet tot reeds bestaand visueel materiaal. Naast de filmfragmenten en foto’s gooit hij er ook prachtige geanimeerde scènes tussen. Zijn gebruikte techniek, die lijkt op inkt- of waterverfafdrukken, oogt dromerig en minimalistisch, wat ook gezegd kan worden van de pianomuziek.

Poëtische combinatie tussen herinnering, fictie en realiteit

De hele film straalt niet enkel een soort kalmte uit, maar bevat ook een groot nostalgisch gevoel. Dit gevoel ontstaat niet enkel door de filmfragmenten en foto’s, maar ook door de herkenbare situaties die Algoed creëert zoals zoals de kibbelende ouders of de sanitaire stop onderweg. Het resultaat is een unieke combinatie tussen herinnering, fictie en realiteit op een poëtische manier weergegeven.

Jeroen Van Rossem