Horsepower
rating

Duur: 27 min. | Land: Roemenië | Regie: Daniel Sandu | Cast: Adrian Titieni, Costel Cașcaval, Lucian Ifrim, Marian Popescu, Cătălin Stelian | Scenarist: Daniel Sandu | Producent: Velvet Moraru

Vijf mannen. Een bak bier. Een ellenlange trap. En een old school motorfiets. Het wordt intussen een jaarlijks ritueel voor de bewoners van het Roemeense flatgebouw waar de hele film zich in de trappenhal afspeelt: de motorfiets van Mihai moet tien etages hoger in zijn appartement gestald worden. “Geen uitzonderlijk fenomeen", licht regisseur Daniel Sandu toe. "Je ziet dat vaak in Roemenië; wanneer de winter in aantocht is, bergen de mannen hun motor veilig op.”

Een verdieping hoger, enkele pintjes armer, pauzeert het 'verhuisteam'. Nog een verdieping en pintje verder starten de eerste discussies: door onoplettendheid zakte de zware last onderuit, met een kras in de lak van de motorfiets als gevolg. Wat eerst start als een discussie over de schade “hoe bedoel je gewoon opnieuw verven? Dit is nog de originele lak!” van de flat-mascotte, ontaardt weer enkele verdiepingen hoger en weer enkele pintjes minder in een filosofisch, tegen het kinderlijke aanleunend dispuut over vriendschap. Naarmate dit escaleert blijkt de eigenaar nogal een egoïst, die elk jaar weer zijn vrienden optrommelt om de motor naar boven te dragen. “Wees maar vereerd dat jullie mijn vrienden zijn", roept hij uit.

Dat de Roemeense film het goed doet.

Niet geheel onverwacht trappen zijn zogezegde kompanen het een voor een af, nog voor de missie volbracht is. In een warm realisme portretteert Sandu het hele proces. Zijn achtergrond in humoristische televisieproducties is daarbij nooit veraf, want niet enkel in de eenvoud van beelden, maar vooral in de dialogen en opbouw schuilt opvallend wat tragikomedie. Zoals wanneer Mihai zich ten einde raad desperate tracht te verontschuldigen - zijn trots hierbij moeizaam aan de kant zettend - tegenover zijn vrienden, achter een gesloten deur: “Vergeet niet dat ik sorry zei hè, vergeet dat niet”. Het is pas in de laatste paar minuten dat we zien dat verbitterdheid niet zelden ontstaat uit eenzaamheid. Met Horsepower - dat overigens in première ging op het Locarno Filmfestival - bewijst Sandu dat de Roemeense cinema het goed doet laatste jaren. Volgend jaar Roemenië als land in focus op IKL?

Sarah Skoric