Mr Hublot
rating

Duur: 11 min. | Land: Luxemburg | Regie: Alexandre Espigares, Laurent Witz | Scenarist: Alexandre Espigares, Laurent Witz | Productiehuis: ZEILT productions

De mechanische Monsieur Hublot valt niet te verwarren met de magistrale Monsieur Hulot uit de films van Jacques Tati. Maar toch… beiden zijn eenzaten en kennen aan de geluiden rondom zich een aanzienlijke betekenis toe door hun eigen zwijgen. Teruggetrokken in een zolderkamer, aanschouwen ze de wereld vanuit hun naïeve, ontroerende blik en ordenen hun levens volgens het tikken van hun eigen klokken. Ze lijken op alles wat rondom hen leeft een praktische oplossing te hebben gevonden, hoewel ze veelal niet in staat lijken met mensen te communiceren.

 

Daarbovenop verlaat Monsieur Hublot zijn appartement niet. Hij leeft volledig gemechaniseerd binnen de veilige muren van zijn woonst maar laat naast het neurotische ordenen van zijn omgeving, toch een uitzonderlijk gevoelige indruk na. Hij is blijven steken in een over-gemechaniseerd tijdperk. Alles wat beweegt wordt aangedreven en stommelt zich binnen een verbazingwekkend goed gesystematiseerd landschap voort. Deze ritmische omgeving bepaalt met regelmaat van de klok de snelheid van de film én de monotone maar keurig afgelijnde dagen van Monsieur Hublot. Totdat hij op een ochtend vanop zijn balkon toevallig getuige is van de dumping van een kleine hond in zijn straat. Hij observeert de hond gedurende enkele dagen. Maar zal deze observatie ook tot een ontmoeting leiden? Zal Hublot het territorium van zijn appartement voor deze potentiële vriend verlaten?

Een ware kijksensatie maar ook op narratief vlak wordt men goed bediend.

De gehele film getuigt van groot vakmanschap, wat bekroond wordt door een nominatie voor de Academy Awards 2014. Het personage van Hublot mag dan al het stereotype zijn van een wereldvreemde, onhandige maar gevoelige man, toch weten Witz en Espigares het verhaal hoger te tillen dan een afkooksel van hun inspiratiebronnen. De spanning die op de protagonist rust wordt halverwege gekanteld naar de medespeler. Als kijker is de omgeving waarin Hublot leeft een ware kijksensatie maar ook op narratief vlak wordt men goed bediend en krijgt het verhaal een verrassende en humoristische wending.

Annabel Debaenst