Kortfilmfestival Leuven 2012

Acht dagen lang, van 1 tot en met 8 december, bejubelen (of net niet) nationale en internationale kortfilmliefhebbers, makers en sympathisanten 298 producten van de zevende kunst op het Kortfilmfestival Leuven. 298 dus, die werden geselecteerd van uit 3200 inzendingen van 41 landen.

 

PALMARES

Prijs van de jury voor beste Vlaamse fictiefilm: The importance of sweet and salt (Benoit De Clerck).

Prijs van het publiek voor beste Vlaamse fictiefilm: Dood van een schaduw (Tom Van Avermaet).

Prijs voor het beste debuut: Tweesprong (Wouter Bouvijn)

 

Prijs van het publiek voor beste Vlaamse animatie: Natasha (Roman Klochkov)

 

Prijs van de jury voor de beste videoclop: The Frog, Joe Vanhoutteghem (muziek: The Hickey Underworld)

 

Prijs van de jury voor beste Europese kortfilm: Premature (Gunhild Enger, Noorwegen)

Prijs van het publiek voor beste Europese kortfilm: Zu dir? (Sylvia Borges, Duitsland)
 

Ketnetprijs voor beste kortfilm: Kiekje (Arthur van Merwijk, Nederland) en Snap (Thomas Murphy & Hilere, UK – België)

 

Humo-award: Kus me zachtjes (Anthony Schatteman)

ShortsTV Pitch-award: Emiel Sandtke

 

VAF Wildcards Fictie: Nigredo (Michael van Ostande) en Tsjernobyl Hearts (Emilie Verhamme)

VAF Wildcard Animatie: Little Ryan (Aad Verstraelen)

VAF Wildcards Documentaire: 30m³ (Jeroen Broeckx) en Pater Familias (Bram Cartigny)

VAF Wildcard Filmlab: Maturing as a Tree (Hans Galle)

 

Wat de ‘Vlaamse competitie voor fictiefilms’ te bieden heeft is duidelijk. Maar ook animatiefilms van eigen bodem zijn te bezichtigen binnen de ‘Vlaamse competitie voor animatiefilms’. Al dan niet exotischere inzendingen zien we in de sectie ‘Animation Nations’ en ‘Europe in Shorts’. Gedurfde aanpak en visueel vernuft troef in ‘The Labo’, met de knapste internationale experimentele films. En ook voor de jongsten onder ons valt er wat te beleven: voor de eerste keer worden ze uitgedaagd om hun oordeel te vellen over een selectie van 12 kortfilms, in het kader van de Ketnetprijs.  Dat Zwitserland niet enkel garant staat voor kwaliteitsvolle zakmessen en louche bankrekeningen bewijst het filmfestival door een focus te wijden aan de kortfilmproductie van dit land. Met onder andere Goodbye Madima, René en Yuri Lennon’s landing on Alpha 46 werden enkele van de beste Zwitserse films geselecteerd én regisseur Peter Volkart zal naar het festival afzakken om de special rond zijn werk bij te wonen.

 

Ook in Apocalypsjaar 2012 (bijzonder veel Science Fictioninzendingen dit jaar) mogen we al eens lachen. De ‘Comedy Shorts’-selectie trekt graag kijkers aan die zich willen laten onderdompelen in onder meer fictieve beelden van de Duitse staatstelevisie van de jaren tachtig (Der Deutschen Morgen) of in het Lynchiaanse Believe the dance. Wat deze achttiende editie zo bijzonder maakt? Ondermeer de special gewijd aan de natte droom van menig huisvrouw Matthias Schoenaerts. Dat hij al lang voor Rundskop actief was zie je in deze top kortfilmselectie met onder andere de recente winnaar van het LA Shorts Fest, Dood van een schaduw.

 

Masterclasses, workshops, 'de keuze van Canvas', de viering rond vijftig jaar RITS, de videoclipcompetitie en enkele muzikale intermezzo’s brengen ons, tussen het grote aanbod aan kortfilms, wat ademruimte. Spaar uw krachten zeker voor de langverwachte KORTFILM.BE-avond op vrijdag 7 december, waar uw dienaars hun “best of” uit het hele festivalaanbod vertonen met net dat ietsje meer diepgang, achtergrond en interactie. Een unieke kans ook om  enkele filmmakers en acteurs in levenden lijve te ontmoeten.  “And keep your eyes wide, the chance won’t come again” gaat Dylan verder. IKL? Wat ons betreft staat dat dit jaar voor Iedereen, Kom naar Leuven! 

 

Het volledige programma kan u bekijken op de website van het kortfilmfestival.


Sarah Skoric