Anima 2015

Animatieliefhebbers, rejoice! Van 13 tot 22 februari is het Brusselse Flageygebouw – waar ooit de basis werd gelegd voor wat later de VRT werd, nog lang voor de Reyerslaan bestond – tot aan de nok gevuld met, onder andere, witte doeken, activiteiten, competities, (inter)nationale filmmakers, open screenings, een expo, workshops en cosplayers die helemaal in de huid van hun favoriete animatiefiguren kruipen.

 

PALMARES 2015 

Internationale competitie

Grand Prix Anima: Simhall, Niki Lindroth von Bahr, Zweden
Speciale vermelding: Tempête sur anorak, Paul Cabon, Frankrijk

Anima 2015-Prijs voor Beste Kortfilm, categorie Studentenfilms: Loop Ring Chop Drink, Nicolas Ménard, Verenigd Koninkrijk
Speciale vermelding: Small People with Hats, Sarina Nihei, Verenigd Koninkrijk

Publieksprijs voor Beste Kortfilm: Mythopolis, Alexandra Hetmerová, Tsjechië
Publieksprijs voor Beste Kortfilm, categorie Kinderfilms: Dimitri in Ubuyu, Agnès Lecreux & Fabien Drouet, Frankrijk, België, Zwitserland Prijs

Filmkritiek voor beste kortfilm: Through the Hawthorn, Anna Benner, Verenigd Koninkrijk

Nationale competitie 

Anima 2015-Prijs voor Beste Belgische Kortfilm: Het Paradijs, Laura Vandewynckel
Grote Prijs Anima 2015 voor de beste film van de Fédération Wallonie-Bruxelles: Dernière Porte au sud, Sacha Feiner
Anima 2015-Auteursprijs: Deep Space, Bruno Tondeur
Anima 2015-Prijs voor Beste Belgische Studentenfilm: Hondenleven, Pieter Vandenabeele

 


Through the Hawthorn
 

 

Anima 2015 in cijfers

Wat heeft het festival, sinds vorig jaar Oscar-qualifying, te bieden voor de kortfilmliefhebber? Euh – heel wat:

  • 34e festivaleditie
  • 35 vertegenwoordigde landen
  • Meer dan 1200 inzendingen
  • 250 kortfilms, waarvan 134 in competitie
  • 42 kortfilms tijdens de Animeernacht (in één nacht!)
  • En ten slotte, voor de langspeelliefhebber: 20 langspeelfilms, waarvan 14 in competitie. Daar kan je meer over lezen op KUTsite.

 

Internationaal

De internationale competitie bestaat uit zes ‘Best of Shorts’ programma’s: vier met professionele films, twee met studentenfilms. In de internationale competitie vinden we enkele Oscargenomineerden: het aandoenlijke The Dam Keeper, het Nederlandse A Single Life dat het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014 mocht openen (Job, Joris & Marieke) en The Bigger Picture van Daisy Jacobs. Daarnaast merken we ook nog op: de topfilm Through the Hawthorn van Anna Benner, Pia Borg en Gemma Burditt, Land van Masanobu Hiraoka en Footprints van Bill Plympton (die vorig jaar een masterclass gaf, zijn langspeelfilm Cheatin’ voorstelde én geselecteerd was met de kortfilm Drunker than a Skunk).

 

 

Nationaal

De nationale competitie bestaat uit twee programma’s. In het eerste luik, ‘Dit is Belgisch 1’, vinden we professionele namen terug zoals IKL-oudgedienden Les Pêcheresses (Gerlando Infuso) en Heir to the Evangelical Revival (Wendy Morris); net als Tank van Raoul Servais, An Vrombauts The Tie en Dernière Porte au sud van Sacha Feiner.

‘Dit is Belgisch 2’ is gewijd aan de beste studentenfilms van een aantal Vlaamse, Brusselse en Waalse filmscholen. Enkele van onze favorieten:

 

Publiekswinnaar van IKL 2014 Oma van Karolien Raeymaekers [***]

Oma slaagt erin om een moeilijk concept dat diep en emotioneel geworteld is in het menselijk bestaan op een herkenbare manier naar voor te brengen.”
Lees hier de volledige bespreking van de film.


VAF-Wildcardwinnaar Het paradijs van Laura Vandewynckel [**]


“Vandewynckel weet met haar rake beelden de dubbele betekenis van het paradijs treffend te vatten; de westerling pendelt met het grootste gemak tussen verschillende werelden op zoek naar zijn paradijs, de bewoners van dit zogenaamde paradijs moeten zich zien te redden in een gammele boot.”
Lees hier de volledige bespreking van de film.


Grouillons nous van Margot Reumont [**]

 

 

"Grouillons nous is een sappige opera, een muzikale komedie uitgevoerd door levend fruit dat zich in en uit de razende metro haast, waar iedereen elkaar op een vluchtige, bijna intieme manier gadeslaat."
Lees hier de volledige bespreking van de film.


 

Binnen de nationale studentencompetitie verder ook nog:

  

 

Buiten competitie

Altijd leuk is de Animeernacht, een vaste waarde tijdens het filmfestival. Op de avond/nacht, van 21 op 22 februari, krijgt het publiek 42 kortfilms op hun bord geschoteld. Een tjokvol programma opgedeeld in drie delen, met randanimatie en muziek. Meer daarover hier.

Op Valentijn wordt de kortfilmselectie ‘This Thing Called Love’ getoond, met onder andere Love Story van de Letse artist in focus Signe Baumane en Tram van Michaela Pavlátová. Enkele films uit dit luik die je vooraf online al eens kan checken:

  • Roof Sex van het Amerikaanse PES vind je hier,
  • How to Kiss van Bill Plympton hier, en
  • The Simpsons, opnieuw van Plympton, is hier te zien.
  •  

In ‘Belgisch panorama’ zijn recente Belgische geanimeerde successen te bekijken. Hier vinden we Roman Klochkovs See Me Again en werk van de regisseurs van Autour du lac: Noémi Marsily’s Moustique en Carl Roosens’ Intermatoussa. Daarnaast vinden we een hele reeks ‘ultra shorts’ die gemaakt werden voor het VAF-project 12 Minutes about Peace: Battle for Peace (Joost Jansen), FYI (Wendy Morris), Daddy Went. Daddy Did (Thomas Ceulemans), Otto (Emma De Swaef), Vrede (Roman Klochkov), Where the Poppies Blow (Michael Palmaers) en Kinderspel (Britt Raes en Bert Van Haute).

 

 

 

 

Landen in focus dit jaar zijn Nederland en Letland, wat goed is voor nog een reeks kortfilmprogramma’s (met onder andere Lonely Bones van Rosto in het programma ‘Dutch Delights’), kennismaking met hun animatieculturen, ontmoetingen met en workshops van vooraanstaande illustratoren en filmmakers.

 

En nog:

“We hebben de laatste tijd een nieuwe, niet te stuiten tendens opgemerkt binnen animatiefilm, namelijk die van de geanimeerde documentaire”, bericht de festivalorganisatie. Ze hebben er dan ook een aantal gebundeld binnen het programmaluik 'Docs and Stories'. Hooligans, het geanimeerde op echte getuigenissen gebaseerde relaas van een homoseksuele hooligan, is daar maar één van.

Wat ook nog nieuw is: ‘Meet the Talents’. Elke dag kan je tussen 18u en 18u45 in de hal van het Flagey nationale en internationale filmmakers ontmoeten en hen vragen stellen.

Het volledige programma en alle details vind je op de festivalwebsite.


Jana Dejonghe