Holebifilmfestival 2017

Verspreid over cinema's op maar liefst dertien verschillende locaties woekert sinds 10 november en nog tot 3 december het Holebifilmfestival doorheen Vlaams-Brabant (en ook iets daarbuiten). Naast allerhande LGTBQ+-langspeelfilms, kan je er ook terecht voor een rijke portie queer kortfilms. Ondertussen al acht jaar een vaste waarde op het festival: de Holebikort-wedstrijd.

 

De kortfilmwedstrijd 'Holebikort' haalt de mooiste queerkortfilms uit de hele wereld naar België. De wedstrijd staat open voor zowel professionele als niet-professionele regisseurs uit binnen- en buitenland. Deelnemers maken kans op vertoning van hun film tijdens de openingsavond of tijdens een voorstelling van de komende editie van het Holebifilmfestival.

 

Dit jaar bereikten het festival maar liefst 160 inzendingen uit 38 landen, hoofdzakelijk uit Europa, Amerika en Australië, maar ook steeds meer uit Azië. Een jury bepaalt welke films uiteindelijk opgenomen worden in de selectie. Die jury bestond dit jaar uit regisseur en juryvoorzitter Lieven Debrauwer, filmdocenten Judith Franco, Kris Mergan en Alexander Dhoest, algemeen coördinator van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven Vincent Langouche en Pink Screens-medewerkster Ombeline Oversacq.

 


Calamity (dir. Maxime Feyers, Séverine De Streyker)

 

'Calamity'

Tijdens de Openingsavond van het Holebiflmfestival koos het aanwezige publiek Calamity van Maxime Feyers en Séverine De Streyker als winnaar uit de vijf kortfilms die door de professionele jury waren voorgedragen. Aan deze prijs hangt een bedrag van €2000,- vast.
 

In de film van Feyers en De Streyker is te zien hoe de nieuwe vriendin van de jongste zoon binnen een doordeweeks Waals gezin het leven van ouders France en Lucien helemaal overhoop haalt. De jury prees het feit dat de film gemaakt werd in een typisch Belgische stijl die baadt in het magisch realisme. De stijl is fluide en niet-binair. Vorm en inhoud sluiten zeer goed op elkaar aan.

 

Holebikort-avond

Tijdens de Holebikort-avond op maandag 20 november om 19u30 wordt de juryselectie vertoond. Hierin zitten de genomineerde films die mee streden naar de hoofdprijs Holebikort 2017 tijdens de openingsavond, maar ook kortfilms die een speciale vermelding kregen. Place to be: de Vesalius-zaal van Cinema ZED. Dit is de volledige line-up:

 

- Calamity (dir. Maxime Feyers & Séverine De Streyker) - België, 22'
- More than god (dir. Kev Cahill) - Ierland, 9'
- Curmudgeons (dir. Danny DeVito) - Verenigde Staten, 16' [kijk online]
- Please hold (dir. Jerell Rosales) - Verenigde Staten, 15'
- Mukwano (dir. Cecilie McNair) - Denemarken, 20'
- In a Heartbeat (dir. Esteban Bravo & Beth David) - Verenigde Staten, 4'
- Et pourquoi pas? (dir. Nicolas Fay & Blanche Pinon) - Frankrijk, 12'
 
 
Zin om erbij te zijn? Wij geven vijf duotickets weg! Je kan ze winnen door te mailen naar info@kortfilm.be!
 
 
 
Meer info & tickets via www.holebifilmfestival.be!

Niels Putman