Filmfestival Oostende 2017


 

De herfst hangt in de lucht, de kindjes gaan weer naar school, collega’s zijn het kantoor terug binnengedruppeld na enkele weken vakantie. Maar ook: de kleinere bioscopen breiden na een zomerslaapje hun programmatie opnieuw uit en het filmfestival van Venetië heeft de aftrap gegeven van het festivalnajaar. Eén Belgisch pareltje is ondertussen niet meer weg te denken bij het ontwaken van de festivalherfst: Filmfestival Oostende.

 

Voor de elfde keer ontpopt de badstad zich gedurende een dikke week tot het cine-walhalla van Vlaanderen. Mascotte en MC van dienst voor deze editie is de immer geliefde Wim Opbrouck, die voor de trailer van het festival zijn vrouwelijk kantje liet spreken (we like!). Een vleugje spanning en gala ontbreekt zeker niet, dankzij de uitreiking van de Ensors die het festival traditiegetrouw afronden.
 

Hoewel de kortfilms hier en daar een beetje verdoken zitten tussen de programmatie, wordt de aandacht voor de korte film vanuit Oostende ieder jaar een tikje groter. Zo steunt ook ShortsTV, één van de grootste internationale kortfilmplatformen, het Oostendse festival. Al meer dan tien jaar brengt de website de Oscargenomineerde kortfilms naar toeschouwers over heel de wereld.

Op Filmfestival Oostende tonen ze een exclusieve release van de meest spectaculaire kortfilms van dit jaar in de categorie live-action (zondag 10 september om 10u, met onder meer Timecode, Sing, Silent Nights, La Femme et La TGV en Ennemis Intérieurs) en animatie (zondag 10 september om 10u30, met onder meer Blind Vaysha, Borrowed Time, Pear Cider & Cigarettes, Pearl en Piper).
 

 


Lost in the middle (dir. Senne Dehandschutter) is één van de wereldpremières op het festival. Lees onze bespreking.

 

 

Zin in een kortfilm? Wij geven voor onderstaande voorfilms (en hun gelinkte langspeelfilm of kortfilm) VIJF DUOTICKETS NAAR KEUZE weg. Het enige wat je daarvoor moet doen, is mailen naar info@kortfilm.be!

 

 

__ VOORFILMS

Filmfestival Oostende pakt dit jaar uit met een mooi aantal wereldpremières. De meeste kortfilms worden geprogrammeerd als ‘voorfilm’ voor een langspeelfilm (vaak binnen hetzelfde thema). Bovendien lijken heel wat films ook inhoudelijk of productioneel een opmerkelijke linkt met de stad te vertonen.

 

Zes kortfilms werden gemaakt nadat de student-regisseur in kwestie vorig jaar in de prijzen viel binnen de Studentencompetitie op het festival. Dit jaar vindt die competitie opnieuw plaats, al voor de zesde keer ondertussen. Klik hier voor meer info.

 

In chronologische volgorde van vertoning:

 

 

MAVERICK
(dir. Domien Huyghe, 20’)
 

Deze avontuurlijke familiekortfilm van Domien Huyghe gaat over de achtjarige Stan. Hij gebruikt sinds de dood van zijn vader zijn fantasie om alles wat rondom hem gebeurt te plaatsen. De dag waarop hij en zijn familie verhuizen denkt Stan dat hij een vliegtuig neergeschoten heeft. Hij beslist op zoek te gaan naar het wrak. In de cast vinden we onder meer Andreas Van der Meulen, Emma Verlinden en Hilde de Baerdemaker terug.
 

Maverick speelt voor Cruelty, op zaterdag 9 september om 19u45.

 

 

*

 

TAKE GOOD CARE OF MY BABY
(dir. Nicolas Daenens, 30’)
 

'De Nieuwe Stad' is een bijzondere wijk in Oostende. Een eiland in de stad met hoogbouw, een doolhof van sociale woningen, voetbalpleintjes en smalle achterafsteegjes. Kwetsbaarheid wordt er gecompenseerd met een stevige dosis authenticiteit, humor en solidariteit. Regisseur Nicolas Daenens (A Day in a Life) en schrijfster An De Gruyter doken samen met kleinVerhaal en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen een aantal maanden onder in De Nieuwe Stad om er met de bewoners een kortfilm te maken die de eigenheid en kracht van hun wijk zichtbaar maakt voor de 'buitenwereld'.
 

Je kan Take Good Care of My Baby twee maal bekijken op zondag 10 september - om 10u & om 16u30.

 

*

 


Maregrave (dir. Justine Cappelle).
 

 

MAREGRAVE
(dir. Justine Cappelle, 28’)
 

Deze korte documentaire van de Oostendse regisseuse Justine Cappelle, haar afstudeerproject aan het RITCS, toont op een impressionistische wijze de dreigende Noordzee als symbool voor menselijke ontaarding. Wij zijn vol lof over deze film, lees onze volledige bespreking hier & klik hier voor een trailer. Cappelle won op het Filmfestival Oostende van vorig jaar één van de tien prijzen binnen de Studentencompetitie.
 

Cappelle’s kortfilm wordt gekoppeld aan de korte docu Oosteroever, op zondag 10 september om 10u15.

 

*

 

OOSTEROEVER
(dir. Quinten Wyns, 23’)
 

Een andere Oostendse regisseur die met een afstudeerproject komt pronken is Quinten Wyns. Zijn korte documentaire Oosteroever ontdekten we reeds tijdens ons bezoek aan de Graduation Show van het KASK vlak voor de zomervakantie. Wyns’ filmstijl deed ons denken aan het werk van de Portugese regisseur Pedro Costa: overwegend in het donker gefilmd, heel vaak gebruikmakend van close-ups, chiaroscuro en een heel sobere, weldoordachte soundtrack

De Oosteroever is de Oostendse buurt waar de vissers hun netten breien, kaarten en de tijd doden. Althans vandaag nog. De omgeving wordt nu immers gesloopt. Hoge, witte appartementsgebouwen verrijzen waar wat verder oude vissersloodsen gesloopt worden. In een kort documentaireportret schetst Marnix Verleene, zelf een visser, de ingrijpende veranderingen van zijn stad.
 

Oosteroever wordt gekoppeld aan de korte documentaire Maregrave van Justine Cappelle. Je kan beide documentaires achtereenvolgens gaan bekijken op zondag 10 september om 10u15.

 

*

 

LOST IN THE MIDDLE
(dir. Senne Dehandschutter, 17’)
 

Misschien wel de meest geanticipeerde wereldpremière voor een kortfilm tijdens Filmfestival Oostende dit jaar. Lost in the middle van regisseur-acteur Senne Dehandschutter kende een erg indrukwekkend productieproces, met opnames in ruïnes in Marokko dat voor de gelegenheid dienst doet als faux Syrië. Wij zijn alvast erg onder de indruk, lees onze volledige recensie.
 

Het verhaal speelt zich af aan het begin van het Syrische conflict, voor de oprichting van IS. Heel wat Belgische moslimjongeren vertrokken naar Syrië om te vechten voor Assad. Ze werden niet allemaal extremisten: sommigen kwamen na een paar weken geschokt en gedesillusioneerd terug. Ze stonden niet zo ver af van de jonge Westerse journalisten die hun carrière in Syrië een boost wilden geven. Beiden werden gedreven door een gevaarlijke combinatie van idealisme en een zoektocht naar avontuur.
 

Lost in the middle wordt op zondag 10 september om 18u00 voorafgegaan door de Ensor-genomineerde animatiefilms van dit jaar (zie verderop).

 

*

 

DAG VREEMDE MAN
(dir. Anthony Schatteman, 19’)
 

Wat kunnen we nog schrijven over de laatste kortfilm van Anthony Schatteman (Kus me zachtjes, Volg mij)? Dat Master of Ceremonies Wim Opbrouck in deze film als drag queen opduikt, misschien? Geen toeval: Schatteman stond ook in voor de promospot voor het filmfestival, waarin Opbrouck het travestietnummertje nog eens over deed. Opmerkelijk ook: acteur Arend Pinoy kreeg voor zijn vertolking in deze film een prijs op het Brussels Short Film Festival. Lees onze volledige bespreking over deze kortfilm hier.
 

Dag Vreemde Man speelt voor Hampstead, op zondag 10 september om 19u45.

 

*

 

ANDERS
(dir. Rutger Denaet, 17’)
 

Een nogal vreemde eend in de bijt is de film van de 18-jarige Rutger Denaet. Een film vol goede bedoelingen en een mooie boodschap, maar ondanks de steun van Stad Oostende één van een erg laag niveau. Over Max, een 16-jarige jongen die ontdekt dat hij zich seksueel eigenlijk meer aangetrokken voelt tot jongens, maar dat niet wil aanvaarden.
 

De kortfilm speelt voor Die Mitte der Welt, op maandag 11 september om 20u.

 

*

 

KRAKEEL
(dir. Mattijs Driesen, 20’)
 

Mattijs Driesen is één van de zes winnaars die vorig jaar een prijs won binnen de Studentencompetitie van het festival. Wij zagen Driesens afstudeerfilm enkele maanden geleden al, tijdens de grote Graduation Show van KASK. Over zijn korte documentaire schreven we toen: Driesen slaagt er goed in om de nachtelijke non-gesprekken te voorzien van een zekere magie; er hangt elektriciteit in de lucht. Een worstelpotje tussen de twee jongens vertelt meer dan duizend woorden: het is de pracht van het rondhangen, het ‘niks doen’ dat zo eigen is aan hun leeftijd. De film mist focus en had gerust wat korter mogen zijn, maar op het einde ben je toch blij dat de filmmaker aanwezig was op die speciale nacht dat er niks – of juist van alles – gebeurde.   
 

Deze korte documentaire gaat de film Dark Fortune vooraf, op dinsdag 12 september om 19u45.

 

*

 

HUGS AND HURRICANES
(dir. Diëgo Nurse, 17’)
 

Deze korte documentaire is een persoonlijk portret van de regisseur, een jonge vader met ADHD  en zijn geadopteerd, autistisch zoontje van vier. Dankzij de illustraties van Els Decaluwe biedt de film een persoonlijke kijk op een onconventioneel gezin. Regisseur Diëgo Nurse won vorig jaar een prijs binnen de Studentencompetitie op het festival.
 

Hugs And Hurricanes gaat de film Wind River vooraf op woensdag 13 september om 19u30.

 

*

 


Les Homards Immortels (dir. Kate Voet).
 

 

LES HOMARDS IMMORTELS
(dir. Kate Voet, 13’)
 

Ook regisseuse Kate Voet won vorig jaar een prijs tijdens de Studentencompetitie van het festival. Haar Les Homards Immortels is een bijzonder mooie kortfilm: een intiem verhaal over de oerkracht die ons allen bindt. Lees hier onze volledige bespreking.
 

Les Homards Immortels gaat de langspeelfilm In Times Of Fading Light vooraf, op donderdag 14 september om 18u15.

 

*

 

AL WAS HET MAAR VOOR EVEN
(dir. Sophie Kurpershoek, 30’)
 

Nog zo’n winnaar van de Studentencompetitie van Filmfestival Oostende 2016 is Sophie Kurpershoek. Al was het maar voor even vertelt het verhaal van een jong gedesillusioneerde kunstenares die haar rug gekeerd heeft naar de wereld. In een verlaten landschap ontmoet ze Emily, een nuchtere geologe. Hun leven is idyllisch, totdat de echte wereld komt aankloppen. In de korte film spelen onder meer Charlotte De Bruyne (Little Black Spiders) en Sallie Harmsen mee.
 

Kurpershoek's film mag vier andere kortfilms voor gaan, namelijk de genomineerden voor de Ensor Beste Korte Fictiefilm van dit jaar (zie verderop). Te zien op zaterdag 16 september om 14u.

 

 

 

_ ENSORS

Zoals ieder jaar krijgt Filmfestival Oostende de eer om op het einde van de rit ook nog de Ensors (de Vlaamse filmprijzen) uit te delen. In de kortfilmjury dit jaar zetelen scenarioschrijfster Sanne Nuyens (Dura Lex, Robyn O.), producent Xavier Rombaut (Las Meninas), filmregisseur Eva Cools (Las Meninas, El Camino del Deseo), actrice Anemone Valcke (Offline, Aanrijding in Moscou) en cameraman Anton Mertens (Nymphet, De Naam van de Vader, Engelenbak). Leuk feitje: de jury selecteerde dit jaar 57% studentenwerk, chapeau!

 

Uitzonderlijk koos de jury dit keer vier genomineerden binnen de categorie Beste Korte Fictiefilm. Geheel terecht, denken wij. Het is dan ook geen toeval dat elk van deze vier genomineerde kortfilms op ons lijstje van ‘Beste Vlaamse Kortfilms van 2016’ pronkten. De genomineerden zijn allemaal op het grote scherm te zien op zaterdag 16 september om 14u (na de korte film Al was het maar voor even van Sophie Kurpershoek).

 

 

 

 

In de categorie Beste Korte Animatiefilm geen minder terechte keuzes, integendeel. Antarctica van Jeroen Ceulebrouck maakte deel uit van de Officiële Selectie van het prestigieuze kortfilmfestival van Clermont-Ferrand dit jaar. Catherine van Britt Raes tourt ondertussen sinds eind vorig jaar de hele wereld rond. En Kastaars van Jasmine Elsen, haar afstudeerfilm aan het RITCS, leverde haar niet alleen een VAF Wildcard op, maar ook een selectie op zoek goed als elk Vlaams (kort)filmfestival. De genomineerden binnen de categorie 'animatie' zijn allemaal op het grote scherm te zien op zondag 10 september om 18u00 (voorafgaand aan de wereldpremière van de kortfilm Lost in the middle.)

 

 

Bovendien werden voor het derde jaar op rij ook enkele directors of photography genomineerd voor hun opmerkelijke camerawerk. Dat zijn dit keer Dries Vanderaerden voor zijn werk in On Attend, Brecht Goyvaerts voor Dag Vreemde Man en Grimm Vandekerckhove (Guest) voor St. Hubert.

 

Op 16 september weten we dan wie er is gewonnen.  

 

***

 

Alle info over het festival vind je via filmfestivaloostende.be of via hun Facebookpagina.

 

 

 

 


Jana Dejonghe