Film Fest Gent 2017


 

Wie zag ze nog niet in het straatbeeld, die prachtige maar cheeky ogen van Claudia Cardinale? De Italiaanse schoonheid sierde eerder dit jaar ook al de affiche van het filmfestival van Cannes – een toeval dat toch een kleine indicatie geeft van wat een levende legende Cardinale, ondertussen 79, geworden is. Film Fest Gent focust dit jaar dan ook op de rijkdom van de Italiaanse cinema. Een filmfestival is geen echt festival zonder een kluit kortfilms, dus is uw - en ons - stokpaardje ook tijdens deze 44e editie naar goede gewoonte present in Gent.

 

***

 

COMPETITIE VOOR BELGISCHE STUDENTENFILMS

Met je afstudeerwerk geselecteerd worden voor Film Fest Gent is 'de shit jong'. Aan deze competitie kunnen alle studenten uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen deelnemen. Je kan je dus verwachten aan zowel fictie, animatie als documentaire. Film Fest Gent organiseert de eerste grote kortfilmcompetitie van het Belgische kortfilmseizoen, met als gevolg dat we de voorbije jaren dan ook regelmatig hebben gezien dat kortfilms die in Gent vertoond worden daarna goed blijven boeren in binnen- en buitenland.
 

Er worden twee prijzen uitgereikt: de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm (t.w.v. €2000,-) en de ACE Image Factory Publieksprijs (postproductiebudget van €7500,-). De jury voor de eerste award bestaat uit Nicolas Gilson (journalist), Jules Debrock (producer), Imge Özbilge (regisseur van Camouflage, vorig jaar geselcteerd voor deze competite), Pieter-Jan De Pue (regisseur), Frederik Sioen (muzikant) en Salomé Richard (actrice). De jury voor de tweede prijs bestaat uit uzelf: de toeschouwer in de zaal - stemformulier stevig in de hand.

 


Girlhood (dir. Heleen Declercq)

 

De films zijn dit jaar netjes verdeeld over voornamelijk drie scholen: KASK, RITCS en LUCA. Het INSAS is als enige Waalse school gerepresenteerd. Net als vorig jaar worden ons zes fictiefilms, twee documentaires en twee animatiefilms voorgeschoteld. Dit zijn ze:

 

- A Gis (Thiago Carvalhaes, LUCA, docu, 20’)
- Ada, tous les samedis (Camille Vigny, INSAS, fictie, 21’)
- Croisé (Elke Vanoost, LUCA, fictie, 19’)
- Girlhood (Heleen Declercq, RITCS, docu, 14’)
- Jane Dog (Koen Blauwblomme, KASK, fictie, 19’)
- Kutdag (Vincent Das, RITCS, fictie, 9’)
- Mixed Materials (Anna Van Riel, KASK, animatie, 7’)
- Poor Kids (Michiel Dhont, KASK, fictie, 18’)
- Serenitas (Jef Dehouse, RITCS, animatie, 9’)
- Sons of No One (Hans Vannetelbosch, LUCA, fictie, 21’)

 

Benieuwd naar deze kortfilms? Wij geven één duoticket weg voor de vertoning van de Belgische Studentencompetitie op zondag 15 oktober om 14u30. Mail naar info@kortfilm.be!
 


Our is a Country of Words (dir. Mathijs Poppe)

 

Buiten de Belgische Studentenkortfilmcompetitie, maar daarom niet minder Belgisch, noch minder 'student', is het afstudeerwerk van KASK-alumnus Mathijs Poppe. Zijn masterfilm, balancerend tussen documentaire en fictie, werd opgenomen binnen de prestigieuze Global Cinema-selectie van het festival: een uitzonderlijke, maar zeer terechte zet van het festival, volgens ons. Wij zagen Poppe's film Ours is a Country of Words vlak voor de zomervakantie al en doopten zijn "hybride essay"  als "bijzonder sterk".

 

***

 

COMPETITIE VOOR EUROPESE KORTFILMS

Ook de Europese kortfilm krijgt opnieuw haar eigen competitie op het Gentse festival, met als prijs de Best European Short Award ter waarde van €3000,-. Daarbij geen Belgische films meer in tegenstelling tot vorig jaar. Wel valt de sterke Oost-Europese vertegenwoordiging op: de zes geselecteerde films komen namelijk uit Roemenië (2), Kroatië, Oekraïne, Duitsland en Denemarken.

 


Nyforelsket (dir. Ville Gideon Sörman)
 

De geselecteerden dit jaar zijn:
 

- Cometa (Roemenië, 15’, Mihai Mincan & George Chiper-Lillemark)
- Granite (Roemenië/Frankrijk, 27’, Andra Chiriac)
- Mary (Kroatië, 29’, Juraj Primorac)
- My Second Eye (Duitsland, 10’, Ahmad Saleh)
- Nyforelsket (Denemarken, 28’, Ville Gideon Sörman)
- Solatium (Oekraïne, 10’, Christina Tynkevych)
 

Benieuwd naar deze kortfilms? Wij geven één duoticket weg voor de vertoning van de Europese Kortfilms op donderdag 19 oktober om 17u00. Mail naar info@kortfilm.be!

 

***

 

FOCUS OP ITALIAANSE KORTFILMS

Buiten competitie - maar minstens even boeiend - is er ook nog een derde kortfilmprogramma te bewonderen. Dit sluit aan bij de focus op Italiaanse cinema van deze editie van het festival. We vinden er vooral jong Italiaans talent terug, die over enkele jaren misschien wel het Italiaanse langspeellandschap zullen bepalen. Daartussen één ouwe rot in het vak: Marco Bellocchio, die op zijn 78e nog actief regisseert en, ondanks klassiekers als Nel nome del padre of I pugni in tasca, ook niet om een kortfilm verlegen zit.

 


Colombi (dir. Luca Ferri)

 

Alle kortfilms dateren echter wel van de laatste twee jaar, wat ons een frisse, hedendaagse blik op het Italiaanse kortfilmlandschap geeft:
 

- Colombi (Luca Ferri, 2016, 20’)
- Framed (Marco Jemolo, 2016, 7’)
- Il silenzio (Ali Asgari, Farnoosh Samadi, 2016, 15’)
- Mon amour mon ami (Adriano Valerio, 2017, 15’)
- Per una rosa (Marco Bellocchio, 2017, 18’)
- Valparaiso (Carlo Sironi, 2016, 20’)
 

Benieuwd naar deze kortfilms? Wij geven één duoticket weg voor de vertoning van de Italiaanse Kortfilms op zaterdag 14 oktober om 14u30. In aanwezigheid van Marco Jemolo (regisseur) & Carlo Sironi (regisseur). Mail naar info@kortfilm.be.

 

 

Alle info & tickets verder via Film Fest Gent.


Jana Dejonghe