Film aan Zee (TAZ#2017)


 

Wie zich tussen 27 juli en 5 augustus in Oostende durft te begeven, wordt er ongetwijfeld om de oren geslagen met theater. Theater Aan Zee huisvest er namelijk al voor de eenentwintigste keer hun tiendaagse theaterfestival. Onder de noemer ‘Film aan Zee’ verwelkomt het festival ieder jaar ook een aantal jonge filmmakers & hun kortfilms.

 

‘Film aan Zee’ bestaat in eerste instantie uit enkele workshops waarbij afstuderende scenaristen en regisseurs samenwerken met hun voorbeeld uit het professionele veld. Zo is er ‘Tussen Woord en Beeld’, maar ook ‘De Tweede Lezing’: lees er meer over op de website van het festival.
 

Maar ook het publiek kan van het jonge, verzamelde filmgeweld genieten. Kijk uit naar de kortfilms die TAZ dit jaar programmeert en samen met de Vlaamse filmscholen en het FFO presenteert. Ontdek jonge filmmakers, die allemaal furore maakten op filmfestivals in binnen- en buitenland. In het voorprogramma van deze films geniet je bovendien telkens van een sneakpreview (!) van een kortfilm – waar zelfs wij nog het raden naar hebben. Deze ‘sneaks' staan te trappelen om ook het (inter)nationale filmcircuit te veroveren, op Theater aan Zee krijg je alvast een voorproefje.
 

Als jouw belangrijkste kortfilmgids, loodsen we je graag doorheen de line-up. Elk kortfilmpakket wordt twee keer geprogrammeerd: er is een matineevoorstelling om 11u en een avondvoorstelling om 18u. Soms is dit één kortfilm + een sneak, soms twee of drie kortfilms + een sneak. Het programma is elke dag anders, maar duurt steeds ongeveer een uurtje. De inkom is €3 en je kan er gewoon voor binnen het festivalcentrum blijven: de films worden vertoond in De Klas van CC De Grote Post.
 

 

AGENDA

 

DONDERDAG 27 JULI 2017

 


Score (dir. Jordi Schellens)

 

DIE RUINEN VON EUROPA – Ira A. Goryainova
Onder het motto ‘the title says it all’ schotelt RITCS-masterstudent Ira Goryainova je met Die Ruinen von Europa een gitzwart beeld van Europa voor. De twee grootste lijnen die door de experimentele documentaire lopen zijn archiefbeelden en het verhaal van een jonge vrouw, Ophelia of Elektra genaamd, verteld in het Duits. Een duidelijk en cynisch signaal van een deel van onze tijdsgeest is dit document zeker, het laat er evenwel ook geen spaan heel van. Een nerveus portret in een poëtische donkere toon over macht en hoe die misbruikt wordt. Lees er in onze bespreking van de 2016-lichting uit het RITCS nog meer over.

 

SCORE! – Jordi Schellens
Jason, een jongen met downsyndroom, assisteert de lokale voetbalploeg. Wanneer hij er geconfronteerd wordt met zijn handicap wil hij bewijzen dat hij net als iedereen een ‘gewone’ vriendin kan krijgen. Na een eerste teleurstellende date lijkt zijn droom toch uit te komen! De film van Narafi-student Jordi Schellens kreeg een Speciale Vermelding op het Miami Independent Film Festival. In de film spelen onder meer Joren Seldeslachts (Tweesprong) en Charlotte Anne Bongaerts (Terug naar Morgen) mee.

 

 

VRIJDAG 28 JULI 2017

 


Kip (dir. Abel Bos)

 

KIP – Abel Bos
Een absurd familieportret waarin een tienjarig meisje zich steeds vreemder begint te gedragen om een reactie uit te lokken bij haar afwezige ouders. De Nederlandse KASK-student Abel Bos kreeg voor zijn film een VAF Wildcard ter waarde van €60 000,- toegereikt. In de film spelen onder meer Greet Verstraete, Kurt Vandendriessche (Nkosi Coiffure) en Nina Baczkowski - kijk hier een teaser.

 

DAG VREEMDE MAN – Anthony Schatteman
Hoofdpersonage Arthur (Arend Pinoy) schittert op het podium in glitterjurken, opvallende pruiken en een dikke laag make-up. Hij playbackt er Nederlandstalige klassiekers van Ann Christy en co. Wat het joelende publiek in de zaal niet weet, is dat Arthurs zevenjarige zoontje op hem wacht in de coulissen. Als alleenstaande vader is hij wel verplicht om Max mee te nemen naar de club, een combinatie die niet altijd vlot. Gelukkig steekt Wim Opbrouck als goede vriend, collega-performer, sympathieke nonkel (en misschien nog wel iets meer) zo vaak hij kan een handje toe.
 

Anthony Schattemans (Kus me zachtjes) kortfilm is in Oostende in ieder geval geen vreemde eend in de bijt. De samenwerking tussen de regisseur en acteur Wim Opbrouck en de metamorfose van die laatste was al een inspiratie voor Filmfestival Oostende en de marketing van hun nieuwste editie (zie hun trailer en hun posterbeeld). De kortfilm was er uiteraard ook bij op het Internationaal Kortfilmestival Leuven. Hoofdacteur Arend Pinoy won op het Brussels Short Film Festival bovendien een prijs voor Beste Acteur. Lees hier een interview met de regisseur of lees onze volledige bespreking van de film.

 

 

 

ZATERDAG 29 JULI 2017

 


Vliegende Ratten (dir. Emiel Sandtke)
 

VLIEGENDE RATTEN – Emiel Sandtke
In zijn Sint-Lukas-masterfilm houdt Emiel Sandtke de problematiek van vluchtelingen en mensen zonder papieren tegen het licht. Twee 11-jarige jongens, Kian en Nadir, vullen hun dagen met kwajongensstreken. Wanneer ze zien hoe de ouders van Nadir worden meegenomen door de politie, besluit Nadir onder te duiken. Prima acteerprestaties en een geloofwaardig portret van vriendschap, een vleugje spanning en wat humor - dit smaakt zeker naar meer. De film werd geselecteerd voor onder meer Film Fest Gent, het Brussels Short Film Festival én het prestigieuze Sundance filmfestival in Utah.

 

FEEL SAD FOR THE BUNNY – Kenneth Mercken
De 12-jarige Remy woont samen met zijn oudere broer Bruno en hun au pair Mihaela. Remy kijkt op naar Bruno. Remy is verliefd op Mihaela. Maar als Bruno ook interesse krijgt in Mihaela dreigt alles mis te lopen... Een sfeervolle, gitzwarte white trash merditudevertelling. Kenneth Mercken won een Wildcard voor zijn kortfilm The Letter en maakte daar deze erg sterke kortfilm mee. De film werd bekroond met een Ensor voor Beste Kortfilm in 2016. Ondertussen heeft de regisseur zijn eerste langspeelfilm ook ingeblikt. ‘Coureur’ gaat die heten, momenteel in post-productie. Lees hier onze volledige bespreking van zijn (voorlopig) laatste kortfilm.

 

 

 

ZONDAG 30 JULI 2017

 


 

DE BROERS VAN BOMMEL – Laurens Jans
Kamiel is een verlegen boerenzoon die samen met zijn broers Fred en Piet op de ouderlijke boerderij woont. Fred runt het bedrijf met ijzeren vuist. Wanneer een vrachtwagenchauffeur het leven van de broers binnendringt, komt er licht aan de horizon voor Kamiel… Laurens Jans’ film was te zien tijdens IKL2015 en het Brussels Filmfestival 2016. Een sferische prent met een absolute sterrencast (Flor Decleir, Ludo Hoogmartens, Warre Borgmans, Reinhilde Decleir). Lees hier onze volledige bespreking van de film of bekijk ons gesprek met de regisseur.

 

 

 

MAANDAG 31 JULI 2017

 


 

YIBRIL – José Daniel Granados
Op een dag hoort Gabriel, een Spaanse straatartiest die in Brussel woont, een telefoon rinkelen in een vuilnisbak. Wanneer hij opneemt, smeekt Hala, een Syrisch meisje gevangen door smokkelaars, om hulp. RITCS-student José Daniel Granados kreeg een Wildcard ter waarde van  €60 000,- voor zijn bachelorfilm. Wij omschreven het als een “sterke allegorie van de migratiecrisis”. Lees hier onze volledige bespreking.

 

 

DINSDAG 1 AUGUSTUS 2017
 


 

REMOTE – Eva Giolo
Een portret van een tedere vriendschap op het Ierse platteland. Een plek waar je overleeft, sterk bent, alleen met de wind. Een plaats van onuitgesproken tederheid, een landschap van stilte en eenzaamheid. Een een suggestief verhaal, een experimentele kortfilm van muzikante en KASK-masterstudent in Mediakunst Eva Giolo. De film werd onder meer vertoond tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

 

 

 

WOENSDAG 2 AUGUSTUS 2017

 


Kastaars (dir. Jasmine Elsen)
 

ANTARCTICA – Jeroen Ceulebrouck
Een animatiefilm over de reis van John en zijn kompanen. Ze komen vast te zitten op Antarctica. John ontvlucht zijn verleden, maar wanneer het noodlot toeslaat, wordt hij gedwongen zichzelf in de ogen te kijken. De film van KASK-masterstudent Jeroen Ceulebrouck blinkt uit in sfeerschepping. De film werd geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven, Anima én het toonaangevende kortfilmfestival van Clermont-Ferrand. Lees hier onze volledige bespreking.

 

KASTAARS – Jasmine Elsen
Jasmine Elsens kortfilm is een tragikomedie over flatgenoten met oogkleppen op. In deze animatiefilm zijn enkele flatbewoners volledig in zichzelf gekeerd, ze kijken nooit naar buiten en zien de kip niet die er regelmatig voorbij fladdert. De kip heeft op het dak een nest waar ze haar eieren uitbroedt. Op een dag worden de eieren gestolen. Elsen won met haar RITCS-afstudeerfilm een VAF Wildcard ter waarde van €40 000,- en werd op heel wat festivals geselecteerd, waaronder IKL, het Brussels Short Film Festival, Ciné Public en onze eigen kortfilmavond Shortscreen 2017. Lees hier onze volledige bespreking van de film of ons interview met de regisseur.

 

NO OFFENSE – Kris Borghs
Een rij cartoonisten verschijnt voor een macaber tribunaal. Telkens als één van de juryleden zich door een cartoon beledigd voelt, wordt de maker onherroepelijk geëxecuteerd. Een energetische kortfilm die bewijst hoe de werkelijkheid de fictie vaak inhaalt. Deze animatiefilm werd bekroond met de Ensor voor Beste Animatiekortfilm 2016 en speelde alle nationale kortfilmfestivals plat: IKL, Filmfestival Oostende, Shortscreen, Anima, BIFFF en het Brussels Short Film Festival. Lees hier onze volledige bespreking.

 

 

 

DONDERDAG 3 AUGUSTUS 2017

 


Mainland (dir. Ischa Clissen)
 

KLEIN BOEKAREST – Sam Geyskens
Sam Geyskens studeerde in 2015 af aan het RITCS in Brussel. Zijn afstudeerfilm Klein Boekarest werd geselecteerd voor Film Fest Gent én Ciné Public. In de film volgt hij verschillende Oost-Europese truckers die in West-Europa rondrijden en hun familie soms weken aan een stuk moeten missen. Veel van de mannen hebben een prima diploma, maar met het werk in West-Europa kunnen ze meer centen verdienen. Ze zoeken steun bij elkaar, eten samen, drinken samen en maken grapjes om hun dagen wat lichter te maken. “Ruw en teder lagen zelden zo dicht tegen elkaar aan.” Lees onze uitgebreidere bespreking in onze round-up van de 2016-lichting van het RITCS.

 

MAINLAND – Ischa Clissen
Colin Mackenzie, een oude schaapherder beseft dat zijn geliefde eiland nooit meer hetzelfde zal zijn. Ischa trok naar Schotland om deze korte documentaire te draaien. De docu werd geselecteerd voor het Concorot Film Festival, het Internationale Documentaire Filmfestival Millenium in Brussel en voor Visions de Réel, het internationale documentairefestival in het Zwitserse Nyon. Kijk hier een trailer.

 

 

 

VRIJDAG 4 AUGUSTUS 2017

 


Boi (dir. Anthony Nti)
 

ON ATTEND – Dimitri Sterkens
Het jonge Afrikaanse meisje Camille probeert de grens over te steken, maar raakt tussen de douaneposten verstrikt in een niemandsland. Wij doopten de film van RITCS-student Dimitri Sterkens al tot “puikste aanklacht” van het kortfilmjaar 2016. Sterkens grijpt je van bij het begin naar de keel. De minimalistische enscenering, hoogstaande cinematografie én het knappe acteerwerk zorgen voor een buitengewoon resultaat. Steengoed, dus. Sterkens' film viel onterecht buiten de prijzen op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Lees hier onze volledige bespreking.
 

BOI – Anthony Nti
Wat kunnen we nog zeggen over Boi? Gemakkelijk één van de beste kortfims van vorig jaar. De film won dubbel op Film Fest Gent (Jury- én Publieksprijs) en dubbel tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven (Beste Debuut en Persprijs). “Een subtiele parel”. Lees hier onze volledige bespreking of bekijk het erg charmerend overwinningsfilmpje van het scenarist-regisseursduo tijdens IKL 2016. Klik voor een teaser van de film.
 

NYMPHET – Laura Hermanides
De 12-jarige Dolly wordt door haar vriendinnetje nieuwsgierig gemaakt om haar vrouwelijke kwaliteiten te ontdekken. Weer thuis blijft ze onverwacht achter met een familievriend die op haar moet passen. Gevoelige kortfim waarin een onschuldige puber flirt met een grens waarvan ze zich niet bewust was. De film kreeg een Speciale Vermelding van de Jury tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Lees onze volledige bespreking.

 

 

***

 

 

De kortfilms worden vertoond om 11u en 18u in de Klas van CC De Grote Post (Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende). Een ticket kost €3, elke dagvertoning duurt ongeveer 60 minuten. Info & tickets via www.theateraanzee.be.


Niels Putman