Dé referentie voor kortfilm

 

 

INTERNATIONAAL KORTFILMFESTIVAL LEUVEN

13de editie

1 tot 8 december 2007

The Tube with a Hat

Wow! Zo goed, zo confronterend, zo eenvoudig kan kortfilm dus zijn. Vertrekkende van een absurd banaal gegeven (de tv dient gerepareerd te worden) slaagt deze Roemeense regisseur erin een ongemeen confronterend beeld te schetsen van hoe het (voor sommigen) moet zijn in zijn land te leven.

De kracht van de film zit in zijn eenvoud. "Die ene met Bruce Lee" komt op tv, de tv dient dus nog voor zes uur 's avond gerepareerd te zijn. Vader en achtjarig zoontje pakken de patiŽnt in een deken in en sleuren het ding doorheen de velden naar de busstop, van de busstop naar een weinig koosjer uitziende radio tv-repair shop en weer terug. Neen, de tv wordt niet gestolen, de zoon loopt niet verloren en de Roemeense maffia speelt al evenmin een rol. Het zijn echte problemen zoals het terugvinden van de enige loopbrug (2 planken aan elkaar genageld) om de gracht te kunnen oversteken.

De grauwe sfeer van het verhaal wordt ook perfect weerspiegeld in de cinematografie. De drassigheid van de weides waar vader en zoon moeten doorploeteren druipt van het cinemadoek af. Net zoals de uitzichtloosheid trouwens en tegelijk toch ook de liefde van een vader die zijn zoontje alles geven wil hem gelukkig te maken. Een heel sterke film.

Frank Moens

filminfo

regie
Radu Jude

cast
Marian Bratu
Gabriel Spahiu
Natalia Calin

scenario
Florin Lazarescu

productie
Hi Film Productions

duur
23:00Festival

Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2009
10e Kortfilmfestival van Brussel
IKL 2007