BIFFF 2017

 

 

Liefhebbers der wansmaak, gortigheid en filmische curiositeiten: het is weer tijd om af te zakken naar Bozar! Van 4 tot en met 16 april kan je daar immers terecht voor de 35ste editie van het Internationale Festival van de Fantastische Film (sciencefiction, thriller en horror). In de volksmond ook wel gekend als het BIFFF. Op het programma: Japanse weirdness, Amerikaanse retro-horror, Europese en Zuid-Koreaanse whodunits, Chinees stunt- en vliegwerk en zelfs Iraanse klopgeesten.

 

Uiteraard is er ook goed nieuws voor kortfilmliefhebbers. Het programma werd nog maar eens uitgebreid en dit jaar zijn er niet minder dan 5 (!) modules met fantastische kortfilms te ontdekken.

 

Belgian Film Day

De hoofdmoot blijft natuurlijk de Belgische kortfilmcompetitie. Hier strijden tien films voor tal van prijzen, waarvan de hoofdprijs de Zilveren Méliès is: een ticket naar de Europese Gouden Méliès-competitie in Sitges. Films die meedingen zijn onder meer kortfilms die eerder al op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven in première gingen: Downside Up van Peter Ghesquière, Gerontophobia van Boris Sverlow, Nimmer van Lieven Vanhove en Patient Zero van Lars Damoiseaux.

 

Vullen het rijtje aan: Rabbid Jacob van Donovan Alonso-Garcia, Ampersand van Charlotte Dewulf (eerder ook al op Ciné Public te zien), Stacey and the Alien van Nelson Polfliet, Juliette van Lora D’Addazio, This Is How I Dissapear van Domien Huyghe en Spooked van Emma Spook & Gil Gloom.

 


Downisde Up (dir. Peter Ghesquière)

 

Buiten competitie worden ook Le Chevalier Blanc van Bernard Yerlès, No Offense van Kris Borghs, En Face van Jeanne Privat en Cruelle est la nuit van Collectifffer Alan Deprez vertoond.

 

European Shorts

Eerste nieuwigheidje dit jaar is de Europese kortfilmcompetitie. Hier krijgen we enkele van de meest opmerkelijke genre kortfilms van vorig jaar voorgeschoteld. Uitblinker is alvast Dawn of the Deaf van Rob Savage. Deze zombiefilm sleepte vorig jaar de Gouden Méliès in de wacht en kreeg bij ons een eervolle vermelding op het Razor Reel Filmfestival. Verder kan je je hier vergapen op het Russisch-Spaanse Sputnik, het Zweedse Drip Drop,  het Albanese Bon Appétit en het Turkse Siyah Cember. Van dichter bij huis ook nog: het Duitse When demons die en het Franse Animal.

 

 

 

International Shorts

Naast kortfilms van het Europese continent, komen uiteraard ook meer internationale kortfilms aan bod. Zuid-Amerikaanse genrecinema is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig en met Fran Vidal (Suspendio) kunnen we daar weer een nieuwe stem aan toevoegen. Iets meer naar het noorden vinden we de Amerikaan Damien LeVeck (The Cleansing Hour) en de Canadees Blake Mawson (Pyotr495). Aan de andere kant van de wereldbol mogen we Secretions van Goran Spoljaric ontdekken.

Ook enkele Europese producties verschijnen hier op het toneel waaronder Tunnelen, de nieuwe kortfilm van Trollhunters-regisseur André Ovredal en het Franse George van David Coudyser.

 

Sci Fi Shorts

Ook nieuw dit jaar is een programma volledig gewijd aan enkele opmerkelijke science fiction kortfilms van het afgelopen jaar. Liefhebbers van dystopische (F Meat, Orbital Inn) en post-Apocalypstische (Green Light) taferelen, kosmische avonturen (Icarus, They will all die in Space, Man in the Moon) en hoogtechnologische gevaartes (The App, TimeLapse) komen hier ongetwijfeld aan hun trekken.

 

Courts Mais Trash

Tot slot: opnieuw verlengt het BIFFF haar samenwerking met het onafhankelijke Brusselse filmfestival Courts Mais Trash. Dit keer selecteerde het festival 15 kortfilms met sappige onderwerpen zoals een vervloekte tampon, een muur met oren, wraak met behulp van een worst en een opera in een slachthuis. Fout plezier gegarandeerd dus!

 

***

 

Ben je benieuwd naar het programma langspeelfilms, haast je dan naar onze zustersite Kutfilm.be. Voor een volledig overzicht van alle activiteiten en de praktische details kan je terecht op de website van het BIFFF.

 

Veel gruwelplezier!


Jeroen Van Rossem