Coming Soon | #9 Andrés Lubbert over 'El Color del Camaleon'

Tien filmprojecten om in't oog te houden (n.a.v. VAF bekendmaking toegekende steun 2014)

Omdat het Vlaams Audiovisueel Fonds haar registers nog eens opentrekt en een resem namen openbaar maakt van jonge filmmakers die financiële steun van hunnentwege ontvangen. Omdat we die lijst een vorige maal al eens 'de afstandsbediening van de Vlaamse film' noemden. Omdat Kortfilm.be graag nieuwe projecten spot en uitdiept… 

Daarom dus pikken we er komende dagen en weken een tiental jonge filmmakers uit die gepassioneerd bezig zijn.  De stijl van die stiel varieert van animatie over experimenteel en fictie tot documentaire, van kortfilms tot langspeeldebuten van bekende kortfilmregisseurs (u volgt nog?). We spreken met het talent van morgen, over wat hen vandaag bezighoudt. Met teasers en uitleg van de regisseurs zelf.

Directeur en programmator van het Latijns-Amerikaans filmfestival van Vlaanderen ontving steun voor een eerste lange documentaire, getiteld El Color del Camaleón.

 

#9 ANDRÉS LUBBERT - EL COLOR DEL CAMALEÓN

€ 30.000, ontwikkeling documentaire lang (februari 2014)

Kennen we o.a. als:  programmator en directeur van het Latijns-Amerikaans filmfestival van Vlaanderen, de korte fictiefilm Fistful of Memories (klik hier voor de trailer).

El color del camaleón (De kleur van de kameleon) is een intieme documentaire. Het is het verhaal van een man op zoek naar innerlijke rust. Het verhaal van een zoon en zijn indringende zoektocht naar antwoorden. Het verhaal van een vader en zijn zoon en hun gebrek aan dialoog. 

  

ANDRÉS LUBBERT: “Mijn vader Jorge is een 56-jarige, van oorsprong Chileense cameraman, die nu werkt vanuit België̈. Hij was de laatste 25 jaar aanwezig in bijna alle conflictgebieden ter wereld en heeft een sterke reputatie als oorlogscameraman. Als jongeman viel mijn vader echter ten prooi aan een speciale afdeling van de Chileense geheime dienst."

"Ze gebruikten hem als een experiment; het was een training om alle menselijke gevoelens te elimineren, zijn persoonlijkheid te vernietigen, hem gevoelloos te maken voor de dood en zo een speciaal agent van hem te maken. Maar mijn vader wist op 21-jarige leeftijd de dictatuur te ontvluchten."

 

 

A. LUBBERT: "Ik wil mijn vader helpen terug te keren naar die plaatsen, hem de confrontatie laten aangaan met zijn toenmalige leiders en folteraars. Ik wil mijn vader beter begrijpen, zijn uitzonderlijke overlevingsvaardigheden en zijn complexe, gesloten persoonlijkheid."

 

A. LUBBERT: "El color del camaleón portretteert vanuit een persoonlijk verhaal een ongekende passage van het Pinochet-regime, dat - gesteund door het Westen -jarenlang ongestoord haar gang kon gaan. Het is een ambigu stukje 20ste eeuwse geschiedenis dat vele onverwerkte trauma's heeft nagelaten."

De productie ligt in handen van Off World en is voorzien voor begin 2015. De uiteindelijke film zal eind 2015 uitkomen.

 

 

Sarah Skoric